Nogaršojam: “Dolce Vita “ Ventspilī
Nebūs melots, ja teiksim: salda dzīve Ventspilī. Vēl vairāk šī pārliecība mums nostiprinājās pēc kafejnīcas “Dolce Vita” (tulkojumā no itāļu valodas – ‘saldā dzīve’) apmeklējuma kādā oktobra dienā, kad nogaršojām firmas picu Dolce Vita un ne mazāk gardo picu Jazz un mielošanos turpinājām ar Burano un siera pīrāgu.
Piektdienas pēcpusdienā kafejnīcā Dolce Vita, kas veiksmīgi savā ēdienu piedāvājumā apvienojusi tradicionālo pašmāju un izsmalcināto itāļu virtuvi, ir grūti atrast brīvu galdiņu – te iegriežas jaunieši iestiprināties pirms došanās ballēties, saimnieces, lai no plašā kulinārijas izstrādājumu klāsta nopirktu kaut ko vakariņu galdam, pilsētā iebraukušie laucinieki, autobusu gaidot, ienāk iedzert kafiju vai tēju un panašķēties ar kādu kūku, bet bērnu bariņš draiskojas un spēlējas īpaši viņiem iekārtotajā rotaļu stūrītī, kamēr vecāki pavada piektdienas vakaru sarunās un gastronomiskās baudās. Bērni te tiek īpaši lutināti, viņiem ir sava ēdienkarte, no kuras izvēlēties noskaņojumam un kaprīzēm atbilstošāko ēdienu: vistas fileju mandeļu mērcē, kotletes, kartupeļu bumbiņas, makaronus ar sieru, saldējuma asorti, picas Bambino ar vistas fileju vai Barmaleju ar cīsiņiem.
Kafejnīca “Dolce Vita” mums nav sveša vieta, piestaigājām te jau pērnā gada vasarā pēc salātiņiem, jau pagatavotajiem un vēlāk tikai uzsildāmajiem gaļas un dārzeņu ēdieniem un, protams, pēc kūkām, bet it īpaši toreiz bijām iecienījuši mazsālītos gurķīšus, kas te bija izcili garšīgi. Varētu teikt, ka līdz šim vairāk izmantojām “Dolce Vita” kā kulināriju un konditoreju, kur var nopirkt kaut ko garšīgu līdzi nešanai.
Kamēr mums gatavo picas, izstudējam ēdienkarti, kurā ir daudzveidīgs uzkodu piedāvājums: žuljēni, gaļas un siera plates, omletes, visdažādāko veidu pankūkas, kalmāru gredzeni un panēts siers. Otrajā ēdienā var izvēlēties butes fileju olu mērcē, Kijevas kotletes vai jēra gaļas steiku ar meža sēnēm, padomāts ir arī par veģetāriešiem, bet kārumniekiem – visdažādākie deserti, saldējums, kūkas un pīrāgi. Īpaši bagātīgs ir picu piedāvājums – ar dažādiem sieriem, visādu veidu gaļām un jūras veltēm. Kopumā ēdienkartē saskaitījām 39 dažādas picas, no kurām mēs nogaršojām divas – picu Jazz un firmas picu Dolce Vita.
Picas Jazz plānajai pamatnei pa virsu bagātīgā kārtā gozējas siers, bekons, kūpināta vista, šampinjoni, garneles, tomāti, mārrutku, sinepju un tomātu mērce. Jau ar pirmajiem kumosiem top skaidrs, ka “Dolce Vita” pavāri ir īsti picu pagatavošanas meistari. Garšo lieliski! Un šī garša neapnīk līdz pat pēdējam picas gabalam, kad vēders jau pilns, un mielošanās turpināšana sāk prasīt zināmu piepūli.
Pica Dolce Vita ir veidota kā mozaīka no četru veidu dažādām picām, pa diviem gabaliņiem no katras. Picas virskārtu veido siers, jūras velšu kokteilis, desa, tostarp peperoni, asais pipars, kūpināta vista, konservēti ananāsi, cukini, tomāti, paprika, tomātu un karija mērce. Kāds no picas gabaliņiem var garšot vairāk, cits mazāk, tā ir gaumes lieta, bet kopumā šis garšu koteilis sniedz patiesu baudu garšas kārpiņām un, ja gadās negaidīti uzkosties asajam piparam, arī neaizmirstamu pārdzīvojumu bezmaz līdz asarām acīs.
Bet ar to mūsu gastronomiskās dzīres vēl nav galā, jo pāri zālei mūsu galdiņam tuvojas pavedinoši dekorēti deserta šķīvji ar Burano un siera pīrāgu.
Deserts Burano ir pagatavots no grūbām un žāvētiem augļiem, bet tam virsū saldējums ar putukrējuma cepuri un klāt vēl augļi un vaniļas mērce. Burano ir tik sātīgs, ka pietiktu tikai ar to, lai izsalkums būtu remdēts. Un klāt vēl jauna pieredze, jo no grūbām pagatavotu desertu līdz šim vēl nebija gadījies nogaršot.
Siera pīrāgs tiek pasniegts ar augļiem, saldējumu un vaniļas mērci. Iespējams, tas ir pats gardākais siera pīrāgs, kādu jebkad ir gadījies baudīt. Tas pats izkūst uz mēles, bet garša atmiņā iegulst uz ilgu laiku.
No kafejnīcas-picērijas “Dolce Vita” projām dodamies lēnā un gurdenā gaitā. Šo izēšanos mēs atminēsimies vēl ilgi.
Par kafejnīcas “Dolce Vita” un mājas vēsturi vairāk lasiet šeit